Cauzele ascunse ale excesului de greutate

Când vorbim despre excesul de greutate, există câteva cauze emoționale ascunse. Netratate, acestea te împiedică să scapi de kilogramele în plus. Oricât de puțin sau sănătos ai încerca să mănânci.

Nu mai e un secret pentru nimeni că orice problemă fizică are la bază o cauză emoțională. Gândește-te ce hormoni se secretă când ești vesel, fericit și mulțumit, hormoni care contribuie la starea de bine. Organismul intră pe modul de reparare și regenerare. Față de hormonii stresului, care te fac să intri automat în modul de apărare și supraviețuire.

E ușor să-ți dai seama. Hai să vedem care sunt.

SUPRAVIEȚUIREA

Să mănânci din orice alt motiv în afară de pentru a te hrăni este mâncatul pe fond emoțional, sau mood-food. Deci, în loc să mâncăm pur și simplu pentru a da corpului nutrienții de care are nevoie, mâncăm ca să ne distragem atenția de la ceea ce simțim. Faptul că acest obicei se aplică atât pe emoții negative cât și pe emoții pozitive, poate deveni o strategie de supraviețuire atât fizică cât și emoțională.

SĂRĂCIE sau NEÎNDESTULARE

Când trăiești înfometarea, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, corpul trece pe modul supraviețuire. Corpul își poate aminti fie că nu ai primit suficient lapte matern când erai bebeluș, sau că ai trăit în sărăcie în copilărie, fie de înfometarea însoțită de frustrare care apar când ții cure de slăbire la nesfârșit, sau chiar de o perioadă de înfometare dintr-o viață anterioară.

Poate că mănânci mâncare, dar nu primești nutrienți din ea. Când mănânci alimente care nu conțin nutrienți, corpul tău se simte înfometat. E surprinzător câți oameni grași sunt de fapt subnutriți. Mâncarea fără nutrienți inlcude, fără a se limita la alimentele procesate (ambalate) și cele de proveniență ne-organică. Acestor alimente le lipsesc de asemenea enzimele necesare pentru digestie, ceea ce împiedică capacitatea ta de a absorbi ceea ce mănânci și duce la epuizarea enzimelor. Când corpul tău experimentează înfometarea (care nu este același lucru cu postul controlat) și apoi primește mâncare, celulele tale vor acum să o stocheze sub formă de grăsimi, ca să le aibă în eventualitatea unei noi perioade de înfometare. Celulele de grăsime formează  un strat sub piele și acționează ca un înveliș în jurul țesuturilor și organelor corpului. Pe măsură ce corpul acumulează din ce în ce mai multă grăsime, numărul celulelor de grăsime rămâne același. Fiecare celulă de grăsime pur și simplu se expandează. De aici faptul că pui pe tine chiar dacă mănânci puțin.

PROBLEME DE CONTROL ȘI DEFENSIVĂ

Celulele de grăsime te protejează la propriu formând un înveliș de protecție între tine și restul lumii. E ca și când ai folosi o folie cu bule ca să protejezi un bibelou. Acesta este un mecanism de apărare folositor când ești foarte sensibil, ești ușor de rănit, sau te simți luat peste picior sau chiar batjocorit, ești abuzat verbal, fizic sau sexual, sau când simți că nu ești în siguranță. Energia altei persoane te poate afecta în mai multe feluri. Te poate face să te simți vulnerabil, epuizat sau dezechilibrat. Asta te face să fii obsedat să deții controlul și să îți protejezi spațiul personal.

Mâncarea pare singurul lucru care stă în puterea ta să-l controlezi. Ai cumva o teamă sau un dezgust de intimitate sau de sex față de partenerul/partenera tău/ta? Ai fost cumva abuzat sau asaltat sexual? Devenind ne-atractiv față de partener sau stabilind o barieră fizică poate fi modul prin care păstrezi distanța sau îți păstrezi independența când te simți neajutorat ca să eviți violarea (la propriu sau la figurat).

Poate ai avut inima frântă și acum ești neîncrezător în relații. Ai creat acum un zid fizic dar și emoțional ca să-i ții pe ceilalți la distanță (defensivă emoțională).

Un ”scut de grăsime” este de asemenea util când nu ești în stare să stabilești limite sănătoase sau să exprimi cu voce tare ce ai nevoie sau ce dorești sau ce nu dorești.

”Martirii” sunt suflete foarte iubitoare și gentile și au un simț al datoriei și responsabilității supra-dezvoltat. Ei vor să aibă grijă de ceilalți și se asigură că toată lumea are nevoile satisfăcute. Dar asta se petrece pe socoteala lor. Mamele, în special proaspetele mămici, tind să intre în această categorie. Este necesar să-ți păstrezi această energie iubitoare fără să îți pierzi echilibrul și să să devii prea hrănitoare sau să te transformi în salvatorul tuturor (fie că ți s-a cerut asta sau nu).

Eziți să îți iei apărarea și să spui ce ai nevoie sau ce dorești? Când îți ții energia blocată în zona gâtului poți avea probleme de dereglare a tiroidei (dezechilibre metabolice sau hormonale) sau alte probleme de sănătate ca Lupus sau boli autoimune.

Poți de asemenea să începi să folosești mâncarea ca pe un substitut pentru faptul că nevoile tale emoționale nu sunt satisfăcute.

O barieră fizică de grăsime poate fi efectul unei imagini de sine negative sau unei lipse de putere personală. Bariera fizică devine un scut care îi ține pe ceilalți la distanță, sau un mod de a te auto-pedepsi și auto-critica, sau chiar un mod de a dovedi că nu ești demnă de a fi iubită. Excesul de greutate legat de imaginea de sine tinde să se manifeste în zona stomacului/plexului solar.

Te revolți împotriva controlului? Poți să-ți faci o barieră fizică de grăsime împotriva controlului sau dominării unui părinte, șef, partener sau prieten. Mâncarea pare a fi singurul lucru pe care îl poți controla. Ai putea avea probleme cu faptul că ți se spune ce poți și ce nu poți mânca.

FOAMEA EMOȚIONALĂ

Jindul creează înfometare emoțională. De ce anume ești înfometată? De iubire, de sentimentul de a aparține, de afecțiune, de acceptare, de a avea parte de grija din partea cuiva sau de sentimentul de a te simți protejat, de siguranță? Ce anume are nevoie copilul tău interior? Inima și mintea ta jinduiesc la împlinire, entuziasm sau dezvoltare? Când nu îți urmezi chemarea inimii asta produce înfometarea spirituală. Unii oameni au învățat să se folosească de mâncare ca pe o reconfortare emoțională după ce se simt răniți. Când erai copil, poate mama sau bunica ți-au dat ceva dulce sau o prăjiturică ca să nu mai plângi. Scopul era să îți distragă atenția de la durerea emoțională.

Dar, din păcate, ce ai învățat din asta a fost că nu ar trebui să fii conștient sau atent la sentimentele tale, să găsești modalități să îți distragi atenția de la aceste sentimente și că vei găsi alinare și confort în mâncare. Toate acestea pot deveni credințe negative adânc înrădăcinate.

LIPSA DE ÎNGRIJIRE FAȚĂ DE PROPRIA PERSOANĂ

Celulele de grăsime se comportă ca un costum termal pentru corp, ajutând la menținerea temperaturii optime. Grăsimea este de asemenea importantă în metabolism, hrănind corpul și furnizându-i energie atunci când are nevoie. Atunci, nu ar trebui ca celulele de grăsime să încerce să compenseze grija față de tine și felul în care te hrănești în alt mod? Celulele tale de grăsime îi spun corpului tău: ”Te voi iubi, îți voi purta de grijă”. Ceea ce ai nevoie în această situație este să ai grijă de tine într-un mod sănătos.

MENȚINEREA ÎN ATENȚIE A SUFERINȚELOR MAI VECHI / SĂ NU TRECI PESTE…

Ai cumva grijă de răni mai vechi, de răni emoționale sau trăiești în trecut menținând idei sau credințe negative care nu te mai ajută? Ești „tras în jos/îngreunată” de trecut și de toate poverile emoționale și suferințele pe care încă le mai porți?

„Greutatea energetică” a acestor poveri se acumulează în câmpul aurei tale. E ca și cum ai purta straturi de îmbrăcăminte energetică pe care nu vrei să le dai jos. E posibil să reții apă (edeme) să îți transpire picioarele, mâinile, sau să transpiri la subraț. Sistemul tău limfatic, care hrănește celulele și colectează toxinele pentru a le elimina, a devenit stagnant, păstrând aceste toxine în sistem în loc să elibereze ceea ce nu îți mai trebuie.

SUPRA-GRIJA FAȚĂ DE ALȚII

Cei care sunt empatici sau poartă prea mult de grijă altora, preiau adesea surplusul emoțional și energetic de la cei din jurul lor. Dacă nu te cureți regulat, poți începe să iei în greutate proporțional cu supra-greutatea emoțională și energetică pe care o preiei.  

Dacă ești asistent medical, consilier sau vindecător emoțional de orice fel, lucrezi cu energia sau ești telepatic, înclinațiile tale native de a purta de grijă pot fi motivul pentru care nu poți să slăbești. O practică bună este să îți cureți regulat surplusul energetic din propriul tău câmp energetic.

ÎNFOMETAREA SPIRITUALĂ

Și-a pierdut cumva viața dulceața pentru tine? Viața trece pur și simplu pe lângă tine? Simți că viața ți se întâmplă fără prea mare participare din partea ta? Își refuzi plăceri și frumuseți și nu faci lucruri care să-ți facă inima să cânte?

În acest caz, e posibil să îți determini corpul să nu fie capabil să folosească zaharurile corect și drept consecință să iei în greutate. Aceasta este doar una din consecințele eșecului tău de a găsi bucuria. Când nu îți urmezi inima, obezitatea poate fi modul în care corpul tău compensează asta. Trebuie să-ți hrănești și sufletul, nu numai corpul. Îți lipsesc scopul și împlinirea? Ți-ai abandonat visurile și dorințele? Îți refuzi acele plăceri sau activități care îți fac inima să cânte?

AUTO-INDULGENȚA

Auto-indulgența este un substitut emoțional pentru lipsa de bucurie, entuziasm, împlinire, o viață variată sau fără scop. Jinduiești, poftești sau dorești ceva intangibil iar mâncărurile care îți schimbă starea devin cel mai apropiat lucru prin care corpul tău se poate apropia de această senzație.

Junk foods, ciocolata sau zahărul provoacă rapid o stare plăcută și astfel pot deveni un înlocuitor pentru împlinirea spirituală.  Junk foods și zahărul determină un răspuns al glandelor suprarenale crescut și agitație în corp. Din păcate, adrenalina creează dependență. Și îți intoxică rapid corpul taxându-ți.

Te invit la o sesiune de regresie în care să descoperim care este la tine motivul pentru care te-ai îngrășat și pentru care kilogramele în plus nu vor pur și simplu să te lase în pace. Ai datele de contact pe site.