Cel mai simplu mod să-ți îmbunătățești relația: ASCULTĂ

Scriitorul Mark Twain spunea: „dacă oamenii ar învăța să meargă și să vorbească în același fel în care învață să scrie și să citească, cu toții am șchiopăta și ne-am bâlbâi”.
De ce? Pentru ca încercăm să complicăm inutil lucruri atât de firești pentru noi. Și ratam exact motivația inițială. Copiii nu învață să meargă pentru că și-au propus să fie buni la mers. Ci pentru că vor să ajungă undeva. Iar mersul s-a dovedit unul dintre cele mai eficiente modalități de a ajunge undeva. Ei nu învață neapărat să vorbească ca să câștige debate-uri internaționale. Ci pentru că vor ceva, și își dau seama că, să spună ceea ce vor e unul din cele mai bune moduri de a obține acel lucru.
În relațiile interumane s-a creat atât de mult zgomot în sistem, de parcă relaționarea și comunicarea nu ar fi ceva natural: cum să am o relație bună? cum să relaționez cu ceilalți? cum aș putea să comunic mai eficient?…
Spunem ca vrem să ne îmbunătățim relațiile. Dar de fapt, ceea ce ne dorim este să ne conectăm cu alte ființe umane. Și o parte semnificativă din felul în care ne conectăm se reduce la un simplu lucru: CUM ASCULTĂM.
A asculta este ceva natural, doar că modul în care am învățat să ascultăm a devenit foarte artificial, aproape fabricat.
O puștoaică mi-a arătat la un moment dat o listă de subiecte și întrebări pe care le pregătise pentru tipul cu care urma să se întâlnească în acea seară, în caz că discuția ar fi devenit cam stânjenitoare.
„De fapt, dacă vă conectați, te vei trezi că spui exact ceea ce trebuie, exact când trebuie. Și dacă l-ai asculta și pe el pur și simplu, vei descoperi că și din partea lui vor veni tot felul de lucruri exact când trebuie. Și vă va plăcea atât de mult sentimentul acesta de a fi conectați încât nu va avea prea mare importanță ce spuneți”– asta i-am spus atunci.
Lucrul ăsta e la fel de adevărat la 70 de ani ca la 18 ani. A fost atât de adevarat pentru mine pe parcursul celor 20 de ani în relația cu soțul meu, cum a fost și la prima noastră întâlnire. Este atât de simplu.
Lucrând cu oamenii, am identificat două modalități prin care ne punem singuri piedici în relaționarea cu o altă persoană. Când ne străduim să comunicăm, în loc să ne conectăm pur și simplu și să dăm voie comunicării să se întâmple.
1. Asculți ca să-i dai dreptate, să-l aprobi și să-l validezi
În timp ce asculți, faci totul ca celălalt să știe că tu chiar îl asculți! E ca și cum ai juca rolul ascultătorului. Nu te întorci cu urechea către el, dar cumva îi transmiți: „da, așa e, ai dreptate, ești bun, ești ok!”
Nu e rău, dar ceea ce se întâmplă în mintea lui este: „sper să-i placă și următorul lucru pe care o să-l spun”. În acest moment, comunicarea nu mai curge între voi. Iar comunicarea trebuie sa curgă prin definiție.
1. Asculți ca să-l contrazici
Alteori, asculți într-un mod în care faci tot posibilul ca celălalt să înțeleagă că nu ești deloc de acord cu el. Asculți ca să negi, ca să contrazici. Cauți punctele slabe în ceea ce spune. Asculți ca să poți interveni cu replica ta în contradictoriu. Și parcă vrei cumva să ai mai multe puncte decât el. Ca și cum conversația s-ar petrece pe FB: el încearcă să obțină cât mai multe like-uri, tu încerci să obții cât mai multe like-uri.
În loc să ascultăm pur și simplu și să ne conectăm cu cealaltă ființă… Când simți că ești ascultat cu adevărat, devii cumva mai articulat, poți să comunici mai bine ceea ce ai de spus. Când celălalt îți reflectă fie aprobare, fie contradicție, ai tendința să te concentrezi mai mult pe dialogul tău interior, în loc să lași discuția să curgă.
Cum să ne conectăm? Ascultă ca o cameră video!
Cel mai simplu lucru ar fi să ne întoarcem la setările inițiale, la ascultarea naturală și firească. Să ascultăm așa cum ascultă o cameră video. Camera video care înregistrează nu alege ce părți să asculte. Nu se concentrează pe ceea ce este cel mai relevant pentru viața ei. Și nu neagă sau contrazice lucrurile cu care nu e de acord. Ci doar ascultă. Dacă ar avea minte, am putea spune că ascultă fără să aibă nimic în minte.
Și exact asta te provoc să experimentezi azi. Să ieși afară și să-ți propui în mod deliberat să asculți în trei feluri diferite:
1. Să găsești pe cineva pe care să-l asculți ca să-l aprobi și să-l validezi. Să te asiguri că își dă seama și simte că apreciezi ceea ce spune, că ți se pare important. Ascultă cum ai asculta dacă ai spera să obții o întâlnire romantică la finalul conversației.
2. Mai târziu, de preferat cu o altă persoană pe care nu e nevoie s-o vezi o perioadă, ascultă ca să contrazici. Ascultă într-un mod în care să o faci să simtă ca ești puțin mai bun decât ea, și că ceea ce spune e cam greșit. Și vezi cum e…
3. Și în final, acordă-ți puțin timp, poate cu cineva la care ții, ca să asculți pur și simplu. Ascultă fără să faci vreun efort. Ascultă ca o cameră video. Ascultă fără să ai nimic în minte. Ascultă pur și simplu. Și vezi ce se întâmplă. Nu doar ce ești tu capabil să auzi… urmărește ritmul în care conexiunea dintre voi crește.
Uneori, tot ceea ce e nevoie să faci este să-i asculți cu adevărat pe oamenii la care ții.
Este ceva vindecător să petreci timp în acest spațiu al ascultării. Este vindecător pentru tine, este vindecător pentru celălalt. Pentru că atunci când ne aflăm în acest spațiu al simplei ascultări, starea naturală de bine începe să iasă la suprafață. Și nu numai că ne simțim mai profund conectați unii cu alții, cu cei pe care-i iubim, ci ne simțim și mai profund conectați cu noi înșine. Și ne simțim mai profund conectați cu viața însăși.
Te incurajez să lași un comentariu mai jos. Ceea ce mi-ar plăcea să aud de la tine este experiența ta.
  • Cum a fost când ți-ai propus să asculți ca să confirmi?
  • Cum a fost când ți-ai propus să asculți ca să contrazici?
  • Și ce ai simțit când ai ascultat pur și simplu ca o cameră video?
  • Și cum te-ai simțit în acel spațiu când ai ascultat astfel?
Să fii în acel spațiu, pe care eu îl numesc spațiul namaste, înseamnă să fii cu adevărat conectat. Pentru că, atunci când eu mă aflu în acel spațiu din mine, iar tu te afli în acel spațiu din tine, suntem unul și același.
Namaste: The Spirit within me salutes the Spirit within you.