Dialogul interior

Ești de acord că ceea ce gândești îți influențează viața? Atunci e cât se poate de clar că e necesar să-ți schimbi gândirea dacă vrei o schimbare în viața ta.

Dar cum să fac asta? Nu pot să stau toată ziua sa-mi urmăresc gândurile și să spun: ăsta e bun, îl păstrez, ăsta e prost, îl arunc…

Ne dăm oare seama că ce gândim urmează cursul stabilit de propriul dialog interior și deci ne determină circumstanțele în viață?

Dacă nu-ți convine ce ți se întâmplă, e un semn sigur că ai nevoie de o schimbare a dietei mentale. Pentru că omul nu trăiește prin fiecare cuvânt care îi iese pe gură. Și care de fapt exprimă ce este în mintea lui.

Vorbirea reflectă gândirea. Ca să ne schimbăm gândirea, e necesar ca mai întâi să ne schimbăm vorbirea. Prin vorbire înțelegem acele conversații mentale pe care le avem cu noi înșine, sau dialogul interior.

Dialogul interior e un obicei pe care îl avem cu toții. Pur și simplu, nu ne putem abține. Dar, ce putem face, este să controlăm natura și direcția conversației interioare.

Conversațiile mentale atrag viata pe care o trăim. Atât timp cât nu se modifica, istoria personală va rămâne la fel. Încercarea de a schimba lumea înainte să ne schimbăm dialogul interior este împotriva legilor firii. Și ne vom învârti mereu într-un cerc de dezamăgiri și ghinioane, neînțelegând că sunt determinate de discursul interior negativ și crezând ca au fost provocate de ceilalți.

Lumea e un cerc magic de transformări mentale infinite. Pentru că există un număr infinit de posibile conversații mentale. Până descoperim puterea creatoare a dialogului interior și începem să-i înțelegem funcția, ne comportăm inconștient.

Totul e manifestarea conversațiilor mentale care au loc în noi, fără să fim conștienți de asta. Dar, ca ființe evoluate, trebuie să le aducem în atenția conștientă și să acționăm cu un scop.

Ne pierdem în dialoguri interioare negative, dar ne așteptăm să fim la pupitrul de comandă al propriei vieți. Iar conversațiile mentale pe care le avem acum nu rezida din trecut cum s-ar putea crede. Ci avansează în viitor pentru a ne confrunta cu cuvinte investite sau risipite.

Contează doar ceea ce facem acum, chiar dacă efectele nu vor fi vizibile decât mâine. Evenimentele și relațiile din viața noastră sunt cuvintele noastre devenite vizibile. Ca să-ți creezi conștient circumstanțele, e nevoie să vorbești cu tine din premisa dorinței împlinite, a scopului deja atins.

Ceea ce vrem să vedem și să auzim în exterior trebuie mai întâi să vedem și să auzim în interior.

Practicând arta dialogului interior, ne putem folosi imaginația conștient pentru a ne transforma și a canaliza energiile creatoare de la nivel mental și emoțional la nivel fizic.

Ce-ți dorești? Oare vorbăria interioară se potrivește cu ce-ți dorești? Pentru că, dacă vrei să obții ce-ți dorești, asta ar trebui să se întâmple. Trebuie să-ți pui de acord conversația interioară cu starea sau situația pe care o dorești.

Când ne controlăm dialogul interior, acordându-l la dorințele împlinite, putem să acționăm din imaginație și cu o intenție clară: ne imaginăm dorința împlinită și purtăm conversațiile mentale dinspre această premisă. Dialogul intern corect este dialogul pe care l-ai avea când idealul tău ar fi realizat. Cu alte cuvinte, dialogul dorinței împlinite.

Dumnezeu ne-a dat doar nouă, oamenilor, două daruri: Mintea și Vorbirea. Cu aceste două daruri ne creem circumstanțele vieții. Dacă mintea este una și aceeași cu dialogul interior, atunci transformarea gândurilor începe prin transformarea conversației interioare.

Condițiile și circumstanțele vieții nu sunt create de o putere exterioara, ci deriva din folosirea liberului arbitru, a libertății de a alege ideile la care dăm curs.

  • Dacă vrei să culegi succes, trebuie să cultivi succesul, nu să stai toată ziua să te gândești că ești un ratat.
  • Dacă vrei să culegi sănătate, trebuie să cultivi sănătate, nu să stai toată ziua să te gândești la boli.
  • Dacă vrei să culegi bunăstare, trebuie să cultivi bunăstare, nu să stai toată ziua să te gândești la sărăcie.

Idea din mintea ta care dă naștere la întregul proces este ideea pe care o accepți ca fiind adevărată. E un aspect foarte important de înțeles, întrucât adevărul depinde de puterea imaginației și nu de faptele în sine.

Mintea se comportă întotdeauna în conformitate cu ipoteza de la care pleacă. Deci, pentru a avea succes (sănătate, iubire, bunăstare, etc), trebuie să plecăm de la ipoteza ca suntem de succes. Trebuie să trăim deplin de pe nivelul imaginii noastre de succes și să fim asumați conștient și deliberat. Nu are importanță că în momentul prezent toți factorii exteriori neagă adevărul ipotezei noaste. Dacă perseverăm, ipoteza va deveni cât de curând un fapt. Semnele urmează, nu preced.

Să îți asumi un nou concept despre tine înseamnă să-ți schimbi dialogul intern. Varianta ta ideala așteaptă să fie manifestată. De aceea trebuie să definești foarte clar cine vrei să devii și apoi să-ți asumi senzația dorinței împlinite, având credința că această asumare își va găsi expresia prin tine.  

Testează. Încearcă. Concepe-te ca fiind așa cum vrei să fii și rămâi credincios acestei concepții. Și vei vedea cum viața se modelează după ceea ce ți-ai imaginat.

Lumea e o mărturie a folosirii greșite a vorbirii interioare. Vorbirea interioară negativă, în special cea plină de răutate și invidie, sunt viitoarele câmpuri de luptă și penitenciare ale lumii. Omul a dezvoltat un atașament secret pentru aceste conversații interioare negative. Prin intermediul lor, el justifică eșecul, își critică vecinii, ignoră suferința celorlalți și, în general, își revarsă veninul. O astfel de utilizare greșită a cuvântului perpetuează violența în lume.

Marele secret al succesului e conversația interioară controlată din premisele dorinței împlinite. Singurul preț pe care îl plătești pentru succes este renunțarea la conversația anterioară care aparține Vechiului Eu, omului care nu reușește.

E timpul să ne ocupăm de crearea raiului pe pământ. Cum? Folosindu-ne imaginația conștient și voluntar, auzind în interior și rostind în exterior doar ceea ce e în armonie cu idealul nostru.

Folosește-ți întotdeauna imaginația cu măiestrie, ca participant, nu ca spectator.

Ca să-ți transformi energia de la nivel mental și emoțional la nivel fizic, extinde-ți simțurile și imaginează-ți că vezi ceea ce vrei să vezi, că auzi ceea ce vrei să auzi și că simți ceea ce vrei să simți. Fă imaginea mentală cât mai vie și mai reală. Continuă să faci asta până când trezești în interiorul tău dorința de realizare și sentimentul de ușurare.

Astfel te folosești activ și conștient de puterea ta creatoare, de imaginație, și nu mai accepți pasiv aparențele. 

Oamenii consideră imaginația un fel de joacă, „facultatea de a visa”. Dar de fapt este chiar poarta de intrare a realității.