Obsesia dietelor

Am văzut oameni care trăiesc pur și simplu în obsesia dietelor. Care au slăbit după ce au urmat o mulțime de diete. Și apoi s-au chinuit să își mențină greutatea obținută cu atâta chin și frustrare. Unii au capacitatea să se priveze de hrană și să ajungă chiar la 400 de calorii pe zi pe perioade extinse de timp – uimitor, nu-i așa? Din păcate, au pus la loc toate kilogramele pierdute.

Fiecare dietă îți cere să te schimbi. Să schimbi ce mănânci și cât mănânci, până când scapi de câteva kilograme și apoi te lasă baltă. Totul depinde de tine de acum încolo. Reușești să te menții sau pui kilogramele la loc, rând pe rând, pentru ca mai apoi s-o iei de la început cu o noua dieta care e acum în vogă?

Uitându-mă prin librărie la rubrica „cum să slăbești” și prin acele cărți pline de liste cu alimente interzise, meniuri și ghiduri de calorii, ce m-a frapat e că toate încep cu „Aceasta nu este o dietă”. Hai să ne lămurim o dată pentru totdeauna.

Dieta e un sistem de a mânca prin care se încearcă exercitarea unui control exterior asupra a ce, unde, când și cât mănânci.

Dieta are un renume prost în ultimii ani. Tot mai multe cercetări științifice dovedesc că peste 90% din cei care încearcă să slăbească prin diete eșuează. Ori de câte ori vine cineva la mine și îmi spune cât a slăbit în urma unei cure de slăbire, îi spun că mai vorbim peste 6 luni. Dacă e la fel de fericit/ă și peste 6 luni, sunt gata să ascult. Încă mai aștept să se întoarcă cineva…

Părerea mea? Prea multe diete, prea puține rezultate. Există peste 25.000 de cărți despre diete, multe dintre ele conțin informații contradictorii. Nu e de mirare că suntem confuzi și derutați de aceasta industrie de miliarde de dolari sau ero! Mesajul este:

Uită de diete. Pentru totdeauna. Dietele nu sunt decât niște traininguri despre cum să te îngrași. Și apoi să te simți ca un ratat.

Cu fiecare dietă cu care eșuezi, cu atât te convingi mai tare că nu vei fii niciodată în stare să slăbești. Ceea ce nu-ți spune nimeni însă e că adevăratul motiv pentru care programele de slăbit nu funcționează. Și nu are nimic de-a face cu tine. Ci cu biologia corpului uman.

Biologul Ancel Keyes a studiat înfometarea umană pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial. El a descoperit că, reducând porțiile de mâncare până la nivelul de semi-înfometare, oamenii devin irascibili. Își pierd rezistența la efort. Și dezvoltă un comportament obsesiv față de mâncare. Unii ajung chiar să mintă sau să fure, alții își fac stocuri… just in case.

Mai mult. La 3 luni după ce perioada de semi-înfometare a încetat, iar oamenii puteau din nou să mănânce orice doreau, obsesia lor pentru mâncare s-a menținut. Mulți dintre ei mâncau de 8 ori mai mult decât înainte de începerea studiului. Îți sună familiar?

Acest experiment, documentat în anii 1950’, în tratatul Biologia Înfometării Umane, este considerat ireplicabil. Ar fi o cruzime și inuman să aduci pe cineva în stare de înfometare acum, de dragul unui experiment.

Dar iată ceva interesant: rațiile din perioada de semi-înfometare erau calculate astfel încât să aibă în jur de 1500 de calorii pe zi. Mult mai mult decât se permite în miile de diete care sunt în voga acum.

Ce vreau să spun cu asta e că să te privezi de mâncare e cel mai rău lucru posibil pe care poți să-l faci atunci când vrei să slăbești.

Dacă ce ai făcut până acum te-a adus unde ești astăzi și dacă asta nu te mulțumește, răspunsul e clar. Focusul tău trebuie mutat pe metode care să te ajute să faci schimbări pe termen lung și să-ți schimbi stilul de viață. Doar prin schimbarea atitudinii, mentalității și chiar a limbajului vei putea să ajungi la greutatea ideală și să o menții. Ai nevoie să slăbești inteligent!