Scapă rapid de stres

Pentru a putea obtine ce-ti doresti de la viata ai nevoie in primul rand de o sanatate buna si de un nivel energetic puternic. Poate crezi ca esti sanatos, insa e posibil sa nici nu ai idee cum se simte atunci cand esti perfect sanatos. Daca te trezesti greu dimineata si n-ai niciun chef sa mergi la serviciu sau la scoala, dupa amiaza casti si te trage la somn, iar seara nu mai vrei altceva decat sa te asezi in fata televizorului, inseamna ca sanatatea ta lasa de dorit. Energia abia iti ajunge sa te mentii pe linia de plutire.

Nivelul de energie este capacitatea de a asimila si de a folosi energia. In corpul uman exista doua forme de energie: fiziologica si libera. Impreuna, aceste doua energii formeaza invelisul nostru energetic.

Energia fiziologica rezulta din metabolismului energetic. Energia provenita din alimente (proteine, glucide, lipide) este transformata si stocată fiind apoi eliberata pentru a acoperi cheltuielile energetice ale organismului. Energia umana se consuma pentru desfasurarea functiilor fizice si radiaza in mediul inconjurator.

Energia libera este energia cosmica ce strabate corpul uman.

Energia cosmica se gaseste peste tot in jur si este nelimitata. Omul insa poate asimila doar o foarte mica parte din aceasta energie. Ea circula prin corpul uman in doua directii:

  1. Primul flux care circula prin corp de jos in sus este amplasat in fata coloanei vertebrale si are diametrul de 2,5 cm la barbati si 5 cm la femei.
  2. Al doilea flux care vine de sus in jos este aproape lipit de coloana.

Volumul de energie care circula prin corp depinde de latimea canalelor energetice centrale. Cu cat sunt mai largi, cu atat nivelul energiei e mai mare. Bolile pot fi rezultatul faptului ca energia nu curge normal, apar blocaje sau goluri in sistemul energetic. Dar si invers, cand un organ se imbolnaveste, tabloul energetic se modifica.

Nivelul energetic e strans legat de starea muschilor. Muschii incordati fac ca circulatia fluxurilor invizibile de energie sa fie dificila si astfel se produc perturbatii in campul de radiatie al corpului. Dispozitia si tonusul vital sunt strans legate de nivelul energetic. Depresia, stresul, golul sufletesc, oboseala si apatia sunt semne ale lipsei de energie. Doar energia fiziologica nu e suficienta ca sa sustina un tonus vital ridicat. Cineva poate sa fie obosit fizic, dar multumit si vioi. Altcineva, desi a mancat suficient si nu e obosit, poate sa se simta abatut si fara vlaga.

Intr-o viata activa, rolul principal il joaca energia libera. Atunci cand nu-ti doresti nimic, da fapt iti lipseste energia libera. Poti sa te mobilizezi cat sa faci lucrurile de zi cu zi, dar e greu sa initiezi si sa duci la bun sfarsit actiunile care sa te duca acolo unde ai vrea sa fii. Daca nu exista energie libera, nu exista intentie.

Stresul si relaxarea

O stare de depresie sau de tensiune blocheaza canalele energetice centrale. Acestea se ingusteaza, iar circulatia energiei libesre este incetinita sau chiar intrerupta. In acest caz, intentia isi pierde sursa de energie.

Sub stres nu mai suntem capabili sa actionam eficient, intrucat intentia se blocheaza. Pe parcursul zilei trecem prin tot felul de situatii stresante, de la cele mai nesemnificative pana la unele importante care ne pot scoate din ritm pentru mult timp. Reactia fireasca la stres a corpului consta in tensionarea unor grupe de muschi. Suntem atat de obisnuiti cu aceste tensiuni incat nici nu le mai observam. De exemplu, cand citesti aceste randuri, anumiti muschi ai fetei tale sunt incordati. Imediat ce-ti dai seama de asta (esti atent), muschii se detensioneaza. In cateva minute insa, uiti cu totul de fata ta si ea redevine o masca ce reflecta starea ta emotionala.

Exista credinta gresita potrivit careia te poti elibera de stres prin metoda relaxarii. De fapt, prin relaxare incerci sa te lupti cu efectele stresului, fara sa indepartezi cauza.

Cauza tensiunii fizice este tensiunea psihica.

Starea de apasare, neliniste, ingrijorare, frica sau enervare provoaca incordarea spasmodica a muschilor. Relaxarea constienta a muschilor va avea un efect de usurare, dar doar temporara, pentru ca tensiunea psihica va interveni din nou.

Pentru a putea inlatura tensiunea psihica e necesar sa privesti cu atentie cata importanta dai situatiei care te streseaza. Stresul poate fi alungat intr-o clipa eliminand importanta.

Mentinerea nivelului de importanta nu te ajuta la nimic, ba chiar iti face rau. Nu vei putea niciodata sa schimbi situatia in bine si sa actionezi eficient sub imperiul importantei. Trebuie sa-ti dai seama ca atunci cand dai o importanta exagerata, actionezi intotdeauna impotriva ta.

In orice situatie, oricat de complicata ar fi, e suficient sa-ti amintesti de importanta si sa o reduci in mod constient. Singura problema e sa-ti amintesti la timp. Daca ai obiceiul sa fii atent la cat de confortabil te simti intr-o anumita situatie, nu-ti va fi greu sa-ti amintesti la timp. Ori de cate ori ai o stare de disconfort intreaba-te:

De ce? Unde am dat prea multa importanta?

Renuntand la importanta, intentia se curata si atunci poti actiona eficient. Diminuarea importantei e conditia principala pentru a te putea simti relaxat. Cand importanta e excesiva e imposibil sa te relaxezi.

Starea de relaxare nu inseamna apatie sau delasare. Este starea in care esti in armonie cu tot ce te inconjoara. Este starea de echilibru. Echilibrul presupune absenta importantei interioare si exterioare: nu sunt nici rau nici bun, lumea nu e nici rea nici buna, nu sunt nici demn de mila nici plin de sine, lumea nu e nici prea prea nici foarte foarte…